sebofsweden

Vägen mot OS

30:e November 2010

Publicerad 2010-11-30 20:19:00 i Allmänt,

Mörker,mörker och åter igen mörker.. Det är det absolut jobbgiaste med den här tiden på året i Sverige. Det är svart ute när man går upp på promenaden, det är mörkt när man kommer hem från skolan och sen så är det ju självklart mörkt när man ska gå och lägga sig. Usch, är allt jag säger om det!

Idag är det i alla fall tisdag och det är dags för övning i skolan på öppethus som hålls på lördag, ska bli riktigt roligt, jag är med i Cheerleadingteamet, massgrupp numret och sen något som liknar kroki, fast inte så fullt "på riktigt" som det ska vara. För övrigt så har jag ett träningsläger från lördag till söndag i Bastmora med fotbolls laget och det ska bli kul!

Idag är det även dags för min del att träna, eftersom jag har haft så mycket plugg de senaste dagarna så har det hindrat mig från att träna. Det är fortfarande plugg kvar, men samtidigt så börjar träningen sent så då kan jag plugga tills dess. Det här var sista gången jag gjorde som så att jag sköt upp läxor och sådant. Från och med nu och det hoppas jag att du som läsare (som studerar) också tänker göra är att göra läxan när man får den, blir så mycket enklare då.

Ps. Om jag hinner idag tänker jag lägga upp yttligare ett tips för att dra igång fettförbränningen i kroppen. Haha, undra om folk börjar använda min blogg och några av mina tips sen för beach 11
Pssst igen. hittade en bild från jag tror det var förra året.. Den här bilden tog jag efter jag hade legat på en sådan där spikmatta som var så inne just då. Är inte riktigt säker på att det är meningen att man ska bli sådär röd!

29:e November 2010

Publicerad 2010-11-29 20:18:00 i Allmänt,

Precis kommit hem från morgonpromenaden. Har ätit frukosten och packat grejerna, sitter och väntar på att ta mig ner till bussen. Dagens planer ser ut som så att jag ska göra en lista över alla läxor som jag har för att sedan kunna bocka av dem när jag är färdig. Det är sjukt så mycket läxor det är just nu och med restuppgifter eller rättare sagt uppgifter där läraren säger " Nej, men bara det lämnas in före jul så är det lugnt" de är ganska jobbiga. Ingen träning idag alltså pågrund av allt plugg, dåligt förberätt från min sida.

Har suttit och kollat lite på skidåkningen nu i helgen och jag måste säga det att fy fasen vilka idrottshjältar de är! Att köra så långt, på den korta tiden och samtidigt ha så mycket vilja och kraft kvar att kunna dra på en spurt de sista 200m är helt osannolikt. Finns nog ingen bättre tränad person än en längskidåkare. Längtar efter att vi ska börja köra skidor med skolan så hoppas på mycket snö, visst är jag helt värdelös på just skidor av någon anledning men det är extremt roligt och blir bara mera motiverad av att köra när man har kollat det här lilla extra på tv. Så nu håller jag bara tummarna för en vinter med mycket snö, ( på backen, inte massa snöande! ) kallt och främst självklart att snön ligger kvar

Söndag

Publicerad 2010-11-28 20:17:00 i Tips,

Jag har några olika tips idag. Först och främst så säger jag att du som läsare aldrig ska skjuta upp som i det här fallet läxor till sista minuten. Blir super jobbgt och du måste välja bort olika saker. Idag till exempel så har jag varit tvungen att strunta i fotbollen för att jag har så mycket plugg. Simningen ska jag gå på, men efter det blir det hem och fortsätta plugga.

Sen har jag ett annat tips som har lite mera med bloggens innehåll att göra, det handlar om kost.
Är man hemma är det mycket vanligt att man går och småäter, det är ju självklart inte bra, men det är svårt att undgå. Därför så tänkte jag skriva lite om vad man kan göra för att kunna motstå småätandet. Till lunch så är det inte alls ovanligt att folk tar något enkelt som Flingor och fil, mackor ja ni förstår grejen. Man gör det väldigt enkelt för sig. Varför då? Är man hemma tycker iallafall jag att man ska tillfället i akt och faktiskt laga något, det behöver inte ta så lång tid. Lagar man något som du faktikst blir mätt på "rikigt" av så kommer du inte att gå runt och småäta.

Svaret på den perfekt lunchen som kan få dig att sluta småäta ( om man frågar mig ) är att göra omelett. Det är super gott och man kan ha i nästan vad som helst. Kolla i kylskåpet vad du har. Kan vara lite grönsaker, ost, skinka, korv, gårdagens mat? Ja i princip vad som. Jag gjorde en omelett idag, den blev ganska stor och väldigt god.

3ägg
1/2 gullök
Några skivor kalkon
Ost som fanns i kylskåpet
1/2 röd paprika
Mjölk ( tycker det smakar bättre då )
Salt
Peppar

Gör såhär:
Hacka löken och paprikan fint. Ta fram och dela osten i mindre tärningar, de kommer att smälta när du häller  smeten i pannan iallafall. Klipp ner kalkonen i en bunke där du även lägger de övriga ingredieserna. Häll i salt och peppar. Ta en visp och rör ihop så att äggulan och mjölken blandar sig med allt det andra. Häll i smeten i en stekpanna. Det går bra med smör att steka i, men jag själv föredrar olja, i det här fallet blev det raspolja. Stek på mellanhög värme för att omeletten inte ska bli bränd, den här blev ganska tjock så då krävdes det yttligare lite lägre värme för att den skulle "stelna" innan den blev bränd. Servera gärna med lite gurka eller annan valfri grönsak. Just gukan gör det gott med sin friska "vattensmak"

Måndag den 22:a November 2010

Publicerad 2010-11-22 20:16:00 i Tips,

Idag är det lördag och jag har "ledigt" från träning. På lördagar brukar jag bara ta det lugnt, hitta på något med någon / några polare. Helt enkelt koppla bort träningen för en sekund. Dagen började tidigt med att gå upp runt halv 9 för att äta frukost tillsammans med mina småsystrar. Efter denna gick vi ner och handlade lite godsaker till morgonens bakning! Idag stod "Saras powerbars" på menyn.

Dessa bars ger energi i mängder och är perfekt under lite längre träningspass när du känner att du börjar bli trött och tappa fokus.

Powerbars:
2dl Russin
1dl kokosflingor ( går lika bra med vanligt kokosmjöl, eller vad det nu heter )
1dl solroskärnor
1dl pumpakärnor
2dl havregryn eller müslie
2 äggvitor

Receptet är mycket enkelt gör bara så att ni sätter ungenen på 175 grader, mixar ihop allt i en matberedare tills det blir en lite kladdig smet. Den kommer inte vara super kladig, men tillräckligt för att det ska fastna på händer och skedar. Bred ut smeten på ett bakplåts papper. I receptet står det att man ska göra en fyrkant som är 20x20 cm, men jag tycker inte det spelare så stor roll. In med smeten i ungen i 15 minuter, ta ut och låt svalna sen kan du skära upp i den formen du tycker att dina bars ska vara. Jag personligen tycker dem är goda och hoppas att någon annan också tycker det så att säga, haha.

21:a November 2010

Publicerad 2010-11-21 20:15:00 i Tips,

Har du någon gång varit sugen på att träna, men sen när det väl ska komma till skott så känner du att du inte alls har någon lust eller helt enkelt inte orkar?  Här kommer några motivations tips, frågor du kan ställa till dig själv när du känner just den här känslan att du inte vill träna.


-Vad har jag för mål med min träning?
-Är det värt att skippa träningen idag?
-Vad har jag för andra saker som jag säger att jag ska göra istället för att träna?
-Kommer jag verkligen att göra dessa eller kommer jag bara att sätta mig vid tv:n / datorn?

Tänk gärna om en extra gång innan du bestämmer dig för att inte träna just i sista minuten.
En vanlig mening folk säger till sig själva är: Äh, jag tränar imorgon istället.
Kommer du verkligen att göra det? Säkert att du inte får några andra förrhinder då? Om du känner att du faktiskt kommer att träna imorgon så är väl det helt okej, bara du inte lurar dig själv genom att hela tiden skjuta upp det. Alltihop hänger på dig själv, det finns ingen som kan tvinga dig till att träna. Fast å andra sidan så är det ju så att det är du som tjänar på att det. Om du tränar regelbundet, behöver inte vara 6-8 dagar i veckan utan beroende på vilken nivå du satsar på att ligga och vilka mål du har. Så kommer du att må bättre både fysiskt och psykiskt och det är inte helt fel.
Senare idag ska jag baka lite med min syster. Det kommer upp recept och bild/bilder på allt när det är klart.

20:e November 2010

Publicerad 2010-11-20 20:14:00 i Tips,

Hejsan!
Idag i skolan kom en kille som skulle ha föreläsning för oss som jag skrev i förra inlägget. Han hette Lars som jag hade fått för mig och han var precis som jag skrev Försvarsmaktens tränare. Han var en väldigt trevlig person som visste vad han pratade om. Han utstrålande en väldigt kraft, man kände sig liten brevid honom även fast han inte är så speciellt stor. Dagen bestod utav idrott i allmänhet, lite teori och sen praktiskt. Första lektionen fick vi pröva lite olika sportdrycker som vi skulle betyg sätta både smak/ utseende och även en total utöver båran bedöming på en skala från 1-10. Det gjordes även samma sak med energibars. Fick hem ett recept som jag kommer att göra imorgon, det är snabba och enkla och utmärkta att ta som snacks eller under träningen när du känner att du behöver lite extra energi.

Efter detta hade vi ett styrke pass med cirkelträning. Mycker roligt och vi använde oss mycket utav våran egen kroppsvikt. Jobbade med några rep som gör att man tränar mycket muskler runt omkring de vanliga. Exempel: En vanlig armhävning görs i ett par rep. Du hänger ungefär 15 cm ovanför golvet med händerna och fötterna har du i backen. Detta aktiverar stabiliseringsmuskler och det blir ett väldigt tryck, mycket härlig övning som jag gärna kommer att göra. Ska lägga upp lite bilder senare där jag visar hur man gör / inte gör när jag får tag i några sådan rep.

Vi fick frågan: När ska man använda sportdrycker?
Svaret som jag gav som var rätt var: Att drycken inte är nödvändig om du inte har längre pass ( 2-3h ). Man ska dricka dessa sportdrycker efter ungefär halva passet för att ge det lilla extra energin. Kolhydraterna tas snabbt upp utav kroppen under träningen. Många använder dessa drycker istället för vatten, men det ser jag ingen som helst fördel om du inte kör längre pass. Det blir bara dyrare.

I en vanlig sportdryck finns det: Vatten, socker, salt, kolhydrater och ibland lite andra ämnen för smak och färg. Tänk gärna igenom nästa gång ni dricker exempelvis en Powerrade eller någon annan om det verkligen är värt det. Har du tränat tillräckligt hårt för att den ska vara nödvändig?

Dagens middag: Pasta med en tomat och kassler sås. Inte speciellt svårlagad, men det blev extremt gott!
Det enda som faktiskt lagades var ju såsen och sen så klipptes det i lite kassler. Jag och min syster Maja stod för maten.

Såsen: 400g krossade tomater
        2,5dl matlagnings grädde (kelda) 27% ( tror jag det var )
        1 1/2 gul lök
        Salt, peppar, vitlökskrydda och sen lite socker.

Det var enkelt att göra, hacka löken och lägg i den i pannan och låt löken fräsa i lite raps olja. I men tomaterna, keldan, socker och vtlökskryddan. Smaka av med peppar och salt.

För min del är det nu dags att byta om och sticka iväg till simningen. Ska bli riktigt kul, men jag kommer att vara riktigt trött redan nu känner jag.
Tips: När du är trött och ska iväg och träna. Tänk efter en extra gång om det faktiskt inte är bättre att sticka iväg även fast det känns jobbigt och du är trött. Det brukar väldigt ofta släppa när du kommit ut ur huset. Det är just det som är det svåraste, att just ta sig ut ur huset. Lycka till med träningen!

Onsdagen den 18:e November 2010

Publicerad 2010-11-18 20:13:00 i Min träning,

Godmorgon! 
Idag är en riktigt rolig dag eftersom idag så kommer det en kille som jag tror hette Lars Thooe och ska hålla föreläsning, träning och lite annat smått och gott för oss i skolan. Denna Lars är Försvarsmaktens idrotts tränare, kort och gott han håller i den svenska arméns fys. Vi kommer först att få pröva olika powerbars/energibars samt lite olika drycker. Efter detta har vi ett fyspass med honom och dagen avslutas med en föreläsning om ämnet. Ska bli väldigt intressant och jag kommer vara där med penna och papper i högsta hugg!
Jag har bestämt mig för att då och då lägga upp träninpass. Det här gjorde jag igår på simning och för er som inte vet så är MEDLY en 100m sträcka ( dvs 4x25m ) och man simmar Fjäril- första 25, andra 25 består utav rygg-, tredje består utav bröstsim och den fjärde & sista är Fri sim ( krål ). Iallafall så hade vi ett pass på 10x100 medly med 135sec starttid på de första 4. Sen höjde vi till 150sec starttid på 2 stycken och avslutade med 6 stycken på 180sec starttid. Efterdetta blev det 150fjärilsim följt utav ytligare 1x100 medly.
Starttid innebär att du har så många sekunder/minuter på dig att göra klart varje övning. Dvs har du 2min starttid så ska du göra klart det på 2 min eller mindre. Gör du det på mindre får du vila tills 2 min har gått. För när det väl har gått 2 min så ska du börja på nästa. Det är lite krånligt för att jag är dålig på att förklara, men iallafall jag försöker.
Senre idag kommer jag lägga in lite efter föreläsning samt måltiden jag ska laga till famijen idag!
Ps. Blir du jagad utav en sånhär föreslår jag dig att du simmar på vilket simsätt du nu anser är snabbast!

17:e November 2010

Publicerad 2010-11-17 20:12:00 i Allmänt,

Nu har jag avklarat morgonpromenaden med min far, är nöjd vi drog upp tempot lite. Sista backen upp från willys måste jag säga är väldigt jobbig.
Gårdagens simning var extremt rolig, hade verkligen saknat det och jag laddar nu om för att träna igen ikväll. På grund utav min dumma fot ( som jag stukade i måndags förra veckan. ) så kan jag inte simma något fjärilsim pga jag inte kan kicka utan att få ont. Så ska ta mig ett snack med min idrotts lärare idag och se vad han tycker att jag kan eller borde göra för att dämpa svullnaden.
Annars så flyter dagarna på som de ska, igår fick jag ett samtal från Explorius där dem bad mig att ringa tillbaka. När jag väl gjorde det så blev jag hänvisad att ringa tillbaka på fredag så det kan inte ha varit något jätte speciellt.
Ska även införskaffa mig lite nya kokböcker som jag kommer att använda mig utav här på bloggen. Ser fram emot imorgon för då ska jag laga mat till familjen, vet inte vad det blir men jag kommer att skriva om det här iallafall.
Södertäje är en fin stad ibland. Denna bild tog jag en höstmorgon förra året.

16:e November 2010

Publicerad 2010-11-16 20:02:00 i Tips,

Vad är den största frågan nu för tiden? Eller vad är det som personer lägger ner väldigt mycket tid på? Enligt mig så handlar d nästan alltid om kroppen, hur den ser ut, vad man väger, hur man kan göra för att den ska bli "bättre" ect. Ett "problem" som många har är att man känner sig tjock, detta är absolut inte ovanligt och det är mellan alla åldrar.

Kalcium: Vad jag själv och förmodligen många andra hört när kalcium nämns så handlar det om sklettet och tänderna. Jag läste nyligen ett inlägg i en bok jag har här hemma som heter "Maximal muskeltillväxt" skriven utav Kristian Berg och Frederik Paulún att kalcium inte bara är bra för just sklettet och tänderna.

Det har visat sig att kalcium ökar kroppens användning av fett som bränsle, dvs att den tar fettet istället för kolhydraterna som bränsle till kroppen. Med hjälp utav Kalcium så ökar även frisättningen utav fett från fettcellerna (celler som bla. lagrar överbliven energi) och detta ökar fettförbränningen som de flesta strävar efter. Kalcium har även förmågan att minska fettabsorptionen i tarmen. *I en studie på cholkad såg man att tillsatt kalcium minskade upptaget utav fett med 13 procent*

 Och detta låter väl ganska bra med andra ord? Jag skulle därför rekomendera att få i sig mycket kalcium om du vill gå ner i vikt. Självklart finns det andra metoder också, men här är iallafall ett utav dem.

Som jag hoppas att du som läsare tar förgivet så räcker det inte bara med en sundkost. Det behövs även träning, glöm inte det!

Förutom dessa är det bra att dricka mycket mjölk och äta bland annat mandlar (osötade)

Produkter som har mycket kalcium i Mg/100g:

Grönsaker:
Dill - 208mg
Persilja - 138mg
Grönkål - 135mg
Spenat - 99mg

Frukt:
Russin - 49mg
Apelsin - 40mg
Lime - 33mg
Björnbär - 32mg

Måndagen den 15:e November 2010

Publicerad 2010-11-15 19:59:00 i Allmänt,

Idag blev det ingen morgonpromenad, jag försov mig för att min klocka inte ringde.. Det var inte bra, men jag får helt enkelt se till att kompensera ut det med något annat. Igår var jag iallafall nere på willys och handlade lite gott. Det som köptes in var:

-1250g Keso
-600g wholegrain
-200g Rökt kalkon (3%)

Det blev inte speciellt mycket, men eftersom det är precis i början utav mitt bloggande så får jag "skylla" på det. Dagens planer ser som så ut att jag har simträning ikväll (yippi!!) Har inte simmat på över 2 veckor så det ska bli kul att se, lycka till Sebastian.

Kanske inte värdens roligaste bild, menjag skyller de matta färgerna på ljuset. Här var iallafall dagens frukost som bestod utav:
-En bannan
-En super macka
-Två portioner gröt med mellanmjölk
-Ett ägg
-Ett glas mellanmjölk

Mycket gott och jag är nöjd, senare idag kommer även bloggens första tips. Det kommer handla om Kalcium!

Söndagen den 14:e November 2010

Publicerad 2010-11-14 19:54:00 i Tips,

Idag är då den andra dagen som jag bloggar på den här bloggen.
Regnet öser ner, men det hindrar inte mig eller min pappa som är min promenerar kompis. För oss var det bara att ta på oss de vanliga träningskläderna och sen fram med paraplyet så finns det inget att klaga på.

Dessa morgonpromenader är en bra start på dagen, beroende på tempo du håller så omsätter du olika mycket energi, men det är inte bara på grund av det som vi är ute och går. Det är väldigt skönt att man vaknar till och inte går och drar som en zombie hela morgonen.

Så dagen börjar med 40 min promenad och sedan frukost som bestod utav 1 ägg och 2 portioner gröt med mellanmjölk till det. Dagens planer ser som så ut att jag ska ner till willlys och köpa  lite ingredienser till vissa små mellanmål som jag kommer att lägga upp recept och tipsa om. Dessa kommer vara enkla och nyttiga att tillaga, allt ifrån mackor till maträtter du tillagar. 

Första inlägget 13:e November 2010

Publicerad 2010-11-13 19:52:00 i Innan USA,

Som sagt mitt namn är Sebastian Johansson och jag är en kille från Södertälje som håller på med basket och gym. Jag studerar på Vackstanäs gymnasiet med en idrott,hälsa och kost inriktning.
Året 2011-2012 kommer jag vara utbytesstudent i USA och detta ser jag verkligen fram emot.
Denna blogg kommer att handla om träning, olika tips på nyttiga maträtter ( som jag själv kommer att göra ) och sen när det är dags även om USA.

Hoppas att jag får ett skönt flyt i mitt skrivande så att jag kommer orkar uppdatera dagligen och att jag får några läsare som orkar följa mig och min vardag!

Om

Min profilbild

Sebastian

Mitt namn är Sebastian Johansson och är född i Limhamn, Malmö men flyttade upp till Södertälje när jag fyllde fem. 2011-2012 bodde jag i USA som utbytesstudent. Jag har idrottat i hela mitt liv och det är det absolut bästa jag vet. Idag håller jag på och tränar 400 meter sprint. I augusti ska jag tävla i SM, detta är mitt första av många mål, men det som jag strävar mest efter är att vara med i OS 2020.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela